Reviews

Ben je benieuwd wat anderen vertellen over de ondersteuning die zij van mij ontvangen hebben? Neem dan op je gemak de tijd om deze reviews te lezen. Misschien helpt het mee om een inschatting maken in wat ik mogelijk voor jou kan betekenen. Zo zal de ene review meer de therapie of training weergeven en wat het hen gebracht heeft. In een ander verhaal lees je ook hetgeen men mee heeft gemaakt waardoor zij contact met mij hebben gezocht. Dit kan daarnaast dienen als een vorm van lotgenotencontact.  

Nicole

Counselling, EMDR en Mindfulness was voor mij de juiste combinatie. De begeleiding van Hanneke heeft mij rust, inzicht en handvatten gegeven om weer verder te kunnen. Hanneke gaf mij het gevoel dat ik er mag zijn en dat alle gevoelens die ik had niet raar zijn.
Ik vond het ook fijn dat ik met iemand sprak die precies weet hoe het er op de IC (intensive care) aan toe gaat en wat dat voor impact heeft. Daarnaast is zij een rustig persoon waar je makkelijk contact mee maakt.


Theo

Op 1 juli 2014 werd ik als gevolg van een bacteriële infectie opgenomen op de Intensive Care van het Ziekenhuis VieCurie in Venlo. Ik ben een tiental dagen op de intensive care in slaap gehouden met een sepsis en een delier. Een jaar van operaties en lichamelijke revalidatie volgde. Tijdens mijn nazorggesprek op de IC in Venlo had ik aangegeven verder geen klachten te hebben. Dit was toen ook zo.
In september 2015 kreeg ik te maken met een aantal heel vervelende verschijnselen. Een enorme vermoeidheid, concentratie en geheugenproblemen, pijn in mijn benen enz. daarnaast had ik een behoefte om te weten wat er nu eigenlijk allemaal gebeurd was. Ik ben vervolgens gaan googelen en kwam op de website http://www.opeenicliggen.nl en http://www.FCIC.nl, terecht. Daar las ik artikelen over het Post Intensive Care Syndroom. Daar schrok ik enorm van. Mijn gedachte was dat de ellende achter de rug was. Verre van dat. Ik ben vervolgens zelf in actie gekomen door te gaan zoeken naar mensen of instanties die mij konden helpen. Ik heb een tweede zeer verhelderend nazorggesprek gehad. Ik ben met behulp van fysiotherapie gaan werken aan de verloren conditie en kracht.
Last but not least heb ik mij aangemeld voor de Balanstraining bij Hanneke Oonk. De Balanstraining heeft me twee belangrijke zaken geleerd, namelijk bewust zijn van je lichaam en geest en wat je daar aan kunt doen. Daarnaast hoe belangrijk het is om je ademhaling onder controle te hebben. Een goede ademhaling geeft rust. De methode is mindfulness.
Uiteindelijk heeft een en ander ertoe geleid dat ik na twintig maanden weer volledig aan het werk ben. Ik moet nog steeds opletten en naar mijn lichaam luisteren, maar de geleerde technieken in combinatie met kracht en conditie stellen me in staat om toch redelijk op het rechte spoor te blijven.

Theo Vervoort


Annet

Balanstraining voor ex ic-patiënten 2016.

In het begin wist ik niet zo goed wat me overkwam, maar gaandeweg de cursus kreeg ik meer inzicht. Het waren fijne gemoedelijke bijeenkomsten en ik heb er veel van geleerd. Nu ben ik bezig met de Mindfulness in het dagelijks leven toe te passen en dat gaat met vallen en opnieuw beginnen, dus ik ben er nog lang niet.
Maar ze zeggen altijd : de aanhouder wint, dus daar ga ik voor. Het vergt ook tijd om je denkwijze in je leven te veranderen en proberen te leven in het nu, dit moment.
Ook is het fijn, dat ik altijd hulp bij Hanneke kan vinden, wanneer ik ergens geen raad mee weet en dat is een geruststellende gedachten.
Het is zeker aan te raden voor iedereen, die vastloopt in het leven, deze cursus te gaan volgen. Ik wens iedereen alle goeds toe.
Annet.


Annemiek

Herkenning in de uitzending van Kruispunt 18 oktober 2015! Nog jaren na de kritieke ziekte, IC-opname en herstel heb ik nog steeds moeite mijn leven en werk weer in een goede balans te krijgen. Juist voor deze mensen hebben Hanneke en Idelette de Balanstraining ontwikkeld. Ik had geen behoefte veel terug te kijken of op te rakelen wat ik liever achter me wilde laten, maar ik kon ook niet verder; liep op een paar punten vast. Ik had moeite met de grenzen waarmee mijn lijf mij nu soms plotseling confronteert en hoe communiceer ik daarover met mijn omgeving? Hoewel aanvankelijk wat huiverig voor woorden als meditatie en mindfulness… bang dat t zweverig is, ben ik er toch voor gegaan.

Best spannend 5 bijeenkomsten samen met anderen, materie die je niet kent, maar weten dat je deze stap voor jezelf hebt gezet. Ieder van ons heeft zijn eigen verhaal, maar gaande de opdrachten blijkt dat ik met elk van hen ook overeenkomsten heb! We leren met aandacht signalen van ons lijf op te merken en gedachten, gevoelens en sensaties te onderscheiden. Halverwege de training komen reactiepatronen en om gaan met stress aan bod, zoals je dat nu ervaart in relatie tot wat er in je leven is gebeurd. Voor mij echt de kern waar het om gaat. Pittig en confronterend, maar de moeite waard! De huiswerkopdrachten en begeleiding van Hanneke hebben me hierin juist verder geholpen. Verschillende methoden worden aangereikt en geoefend om stress die je bij jezelf opmerkt te kunnen beantwoorden zonder oordelen. Benoemen wat je energiegevers en -vreters zijn, zodat je bewuste keuzes kunt maken. Na bewust signalen opmerken, handvatten eigen maken om stress te handelen en reactiepatronen te doorbreken, is tot slot je energiebalans inschatten en communiceren met je omgeving aan de orde. Kortom: een training met een gedegen opbouw en en een samenhangend geheel.

Wie denkt dat het hiermee klaar is,.. het is als leren autorijden, je krijgt de achtergrond kennis, nuttige handvatten, technieken en de eerste km’s oefening mee om mindful verder op weg te gaan. Ik ervaar nu meer innerlijke rust en merk signalen van mijn lijf op. Ik ervaar ook dat ik kan kiezen hoe ik er vervolgens mee om ga al heb je soms ook met je omgeving te maken..

Dankjewel Hanneke en Idelette, dat jullie niet alleen inzien waar deze groep mensen behoefte aan heeft, maar daar middels het ontwikkelen/ geven van deze training ook invulling aan willen geven!!

Annemiek


Anoniem

Van te voren had ik niet verwacht dat de coaching van Hanneke mij zo goed zou kunnen ondersteunen. Door Hanneke heb ik het gevoel dat ik nu weer zelfstandig het leven aan kan. Ik heb veel van haar geleerd over mijzelf, over mijn gedachtepatronen en hoe ik daar op kan handelen. 


Inez

Hanneke is een warme, empathische counselor met een scherp zicht op wat je bezighoudt. Ze heeft een rustige opbouw in haar sessies; meditatie, gesprek en activerende oefeningen. Na iedere bijeenkomst ging ik vol energie naar huis met voldoende stof om over na te denken en mee te oefenen. Inez


Ditte

Ik heb de balanstraining als zeer positief ervaren. Ik heb tijdens de training handvaten gekregen om mijn fysieke en mentale beperkingen, die ik over gehouden heb na mijn ongeval en het verblijf op de ic, te leren accepteren. De duidelijke uitleg verklaart een hoop van mijn klachten en dit leidt dan tot meer begrip voor mezelf.
Maar vooral het contact met lotgenoten heeft veel erkenning en herkenning gegeven. Voor ik de training ging volgen twijfelde ik erg aan mezelf en dacht ik af en toe dat ik gek was. Maar als je hoort dat je niet de enige bent met klachten die toegeschreven worden aan het verblijf op de ic, dan geeft dat een goed gevoel. Heel veel puzzelstukjes vallen dan op hun plaats. Het vechten tegen en accepteren van je beperkingen kost dan minder energie.
De mindfulness die gedurende de training ook aan de orde is geweest wordt nu door mij in het dagelijks leven toegepast. Op de momenten van chaos en paniek in mijn lijf en hoofd geeft dit mij de broodnodige rust.
De goede sfeer tijdens de training en een luisterend oor van lotgenoten en leiding heeft er toe geleid dat ik me meteen thuis voelde in de groep. Daardoor stel je je op de trainingsdagen kwetsbaar op en kun je alles wat je wilt ter sprake brengen.
Kortom….de cursus was top en ik wil bij deze dan ook Hanneke hartelijk bedanken en ook Idelette voor haar inbreng tijdens een van de trainingsdagen.

Ditte Dijkers


Koos

Ik heb deze week de achtweekse-training Stressreductie door aandachttraining afgesloten.
Een intensieve training, die voor mij veel heeft betekend en nog zal gaan betekenen.
Mijn doelstelling was mijn stress te verminderen, onder andere in mijn situatie als mantelzorger.
Ik wilde bereiken dat actief zijn/ rust nemen meer in balans kwam. De aangeboden oefeningen en theorie waren en zijn voor mij heel ondersteunend. Thuis kan ik nu doorgaan met oefenen in aandacht. Ik heb vertrouwen dat de training blijvend resultaat zal hebben.

Koos


Monique

Ik heb bij Hanneke de 8 weekse mindfulness stressreductie training (MBSR) gevolgd. Deze training heeft mij veel opgeleverd. Ik ben milder geworden en rustiger. Ik vind Hanneke een prettige trainer. Ze is professioneel, heeft een prettige stem, laat je bewust worden dat je een keuze hebt en ze is vrij van oordelen. Monique


Nicole

Ik heb het laatste kwartaal van 2016 de Balanstraining bij Hanneke gevolgd. Mijn ic-opname dateert al van november 2011. De 2 jaar na deze opname zal ik nog volop in het medische circuit met weken ziekenhuisopname, extra complicaties, operaties etc.

Ik besloot dus in 2014 dat het toen maar allemaal klaar moest zijn en heb volop de blije bij uitgehangen om iedereen, maar vooral mezelf, te bewijzen dat alles achter de rug was en we vooral vooruit moesten kijken. Dat heb ik tot medio 2015 volgehouden; het kaartenhuis stortte in elkaar en ik heb moeten toegeven dat ik afscheid moest nemen van Nicole 1.0 maar geleerd dat Nicole 2.0 ook meer dan prima is. Maar dan wel met een veranderende gezondheid en een ander energiepeil maar met dezelfde intelligentie en dezelfde positieve kijk op het leven.

Het meest lastige van alles vond ik dat je referentie naar je oude ik veranderd is. Ik moest mezelf opnieuw leren uitvinden, leren wat ik aankon, hoe ik moest omgaan met mijn beperkingen, waar mijn (nieuwe) grenzen liggen en vooral ook hieraan toegeven en anderen duidelijk maken dat de grens bereikt is. De Balanstraining heeft mij hierin geholpen. Door inzicht te geven in mijn eigen gedrag, handvatten te geven hoe om te gaan met stress of stressvolle momenten maar ook door een stuk theoretische uitleg waardoor ik een bevestiging kreeg dat ik wel degelijk restverschijnselen heb die verklaarbaar zijn. Dit inzicht verandert op zich niets aan de situatie maar geeft me wel meer innerlijke rust.

De training is gegeven in een aangepaste setting met slechts twee deelneemsters. Dat maakt het lotgenotencontact wellicht beperkter maar de herkenning bij en de klik met de andere deelneemster was dusdanig dat ik dit als zeer positief heb ervaren. Door haar persoonlijkheid, kennis en ervaring weet Hanneke de materie goed over te brengen en de oefeningen die de training ondersteunen worden zorgvuldig begeleid en uitgelegd. Grote uitdaging nu voor mij is hetgeen wat ik geleerd heb nog verder in praktijk te brengen en mindfull mijn activiteiten te plannen en mijn energiepeil te bewaken. Het werkboek dat bij de training wordt uitgereikt helpt daarbij, evenals de cd waarmee de oefeningen begeleid worden.

Nu steeds meer bekend wordt over de mogelijke naweeën van een ic-opname hoop ik dat de Balanstraining beter zijn plek kan krijgen in het nazorgtraject voor een ieder die daar behoefte aan heeft. En dat meer zorgverzekeraars het nut en de noodzaak gaan erkennen van een dergelijke training en niet 'standaard' een aanvraag voor vergoeding afwijzen. Zoals mijn eigen zorgverzekeraar schreef: 'deze training is niet medisch'. Het is maar hoe je het bekijkt...

Nicole


Gerrie

Wat heeft mindfulness voor mij betekend??
Heel veel! Zat er al een poos naar te kijken maar aangezien de kosten best hoog zijn en we nu als mantelzorger de kans kregen om een cursus te volgen, mede doordat de gemeente een groot deel van de kosten op zich nam.

Ik ben er ingestapt , maar dat viel toch best tegen. De eerste drie keer had ik echt zo iets wat doe ik hier?? Kan ik hier mezelf zijn? Kan ik een deel van mijn verhaal kwijt, mijn gevoelens?
Het was voor mij heel wat om door te gaan, meestal haak ik af, maar ik begon mij veilig in de groep te voelen. Met Hanneke als coach begon ik mij toch veilig te voelen, ook bij de andere cursisten.

Het mediteren en de oefeningen zorgden er voor dat er veel spanningen weggingen, eigenlijk hoe ik er beter mee leerde om te gaan. Thuis en in mijn omgeving.
Het heeft mij een bewuster en rustiger mens gemaakt. Ben niet zo snel meer in de stress, kan rustiger luisteren en antwoord geven en het belangrijkste is ook bij mijzelf blijven.
De cd,s met oefeningen waren een goede handleiding naast jou Hanneke, rustige manier en grote betrokkenheid naar de cursisten, was ook het werkboek waardevol. Gerrie


Claudia

De balanstraining kwam voor mij op het juiste moment. Negen jaar na mijn tijd op de intensive care en kritische ziekte. Al die jaren erna heb ik geworsteld en gevochten tegen PICS. Ik wilde er niet van weten totdat het niet meer ging. Ik was toch beter, ik had het overleefd dus wat zeurde ik nu?
Totdat het niet meer ging, echt niet meer ging en was het tijd om bij mezelf stil te gaan staan.

De balanstraining heeft me veel geleerd in zeer positieve zin. Een fijne groep waar vertrouwelijkheid en veiligheid met elkaar werd gecreëerd.
De Mindfulness, de theorie en heldere uitleg hierover maken mijn leven op dit moment een stuk aangenamer. De training is een start, cadeau aan jezelf en ik zou dat iedereen gunnen die in mijn schoenen heeft gestaan.

Hanneke, keep up the good work!


Anita

Door een Burn-out ben ik de individuele MBSR training bij Hanneke gaan volgen.
Deze 8 weekse training heeft voor mij veel rust en inzicht gegeven.
In begin was het verwarrend maar al gauw ben ik in gaan inzien wat het doel is van Mindfulness.
Bewust leren leven in het nu! Hanneke Oonk is een uitstekende coach in dit proces.
Zij begeleid je door het proces op zo'n mooie manier dat je gaat ervaren wat het doel is.
Mij heeft het enorm geholpen en kan het iedereen aanraden! In deze hectische wereld is het een geweldige aanvulling op je "leven in balans" en daar hoef je geen burn-out voor te hebben gehad. Anita


Marieke

De Balanstraining heeft me geleerd beter stil te staan bij mezelf. Het gaf me inzicht in hoe ik dingen soms als vanzelf doe, hoe ik beslissingen soms automatisch neem en wanneer mijn eigen gedachten een loopje met me nemen. Niet altijd erg of ongewenst, maar het me hier bewust van worden, blijkt een waardevolle stap om in het vervolg passendere keuzes te kunnen maken of bijvoorbeeld saboterende gedachten te kunnen herkennen voor dat wat ze zijn.

De training helpt mij met aanvaarden van wat is gebeurd en vertrouwen hebben in wat gaat komen.

Hanneke reikte mij in de training en middels het huiswerk oefeningen aan waardoor ik dit zelf kon ervaren. Die bewustwording volgt dan bijna als vanzelf, maar dat neemt niet weg dat de training op zijn tijd toch heel pittig, intensief en confronterend is.

De mindfulness onderdelen uit de training weet Hanneke op zo een prettige en nuchtere manier duidelijk te maken dat mijn aanvankelijke weerstand hiervoor gelukkig al heel snel verdween. Het is echt iets wat je moet ervaren want als je het wilt uitleggen vind ik dat het nog steeds zo zweverig klinkt als waar ik dus onterecht bang voor was.

Het was heel fijn om in maar 5 bijeenkomsten zulke basale kennis te verwerven, hierdoor voelt het geleerde zowel heel groot als ook maar heel klein. De raakvlakken met de ic opname zijn mede daardoor denk ik ook nooit vergezocht en sluiten er steeds precies op aan. Het heeft me echt geholpen een nieuwe balans te vinden met mijn nieuwe ik.

Achteraf kan ik zeggen dat er een mooie opbouw in de trainingsdagen zit. Ik moest daar wel op leren vertrouwen want ik wilde toch eigenlijk wel graag van te voren weten wat dit mij allemaal op zou leveren. Nu weet ik dat de resultaten uiteindelijk ook mede bepaald worden door je eigen inzet.

Nog niet alle antwoorden die ik zocht heb ik gevonden, maar mijn zoektocht voortzetten voelt nu vrijblijvender dan voor de training toen het me in een soort van verstikkende greep had gekregen. Voelde ik me eerst zo’n robotstofzuiger, steeds weer een stukje gaan, weer botsen tegen een zelfde of volgende muur en er niet echt uitkomen. Nu kan ik weer opkijken, ademhalen en zelf bepalen waar te gaan.

Door de training weet ik nu hoe ik zelf kan voorkomen dat ik mijzelf weer kwijt raak. De balans is opgemaakt en ik heb geleerd hoe deze te bewaken. Dat geeft vertrouwen voor de toekomst, hoe die er ook uit zal zien.

Door de balanstraining is mijn glas weer halfvol, zelfs met een slok er uit!
Dank je wel voor jouw hulp daarbij!

Marieke, Ic-opname in 2013 (septische shock), volgde de individuele Balanstraining (in 2018).


Joppe

Na een sepsis, IC opname en 4 weken in het ziekenhuis in buitenland, heb ik contact gezocht met Hanneke voor counseling en mij te helpen met post-IC effecten.

We hebben dit geheel online gedaan via Skype. Met alleen een eenmalige persoonlijke kennismaking.

Hanneke is voor mij een belangrijk steunpilaar geweest, met gesprekken waar ik naar uit keek. Het gaf mij rust om te weten dat er altijd een moment was om zake te bespreken waar ik mee struggelde. Ondanks dat we alleen online hebben gesproken was Hanneke op het juiste moment sensitief hoe het emotioneel met mij ging. Ik vond het knap dat ondanks dat wij alleen online gesprekken hebben gevoerd, zij het er altijd precies uithaalde.
Ze heeft mij geholpen door de juiste vragen te stellen, de juiste achtergrond te geven om effecten te begrijpen en de juiste handvatten en tools te geven om zowel fysiek als cognitief te herstellen. Zoals om om te kunnen gaan met flash-back, angsten en andere emoties die anders waren en werden ervaren na de IC-ervaring. Joppe


Edwin

Negen jaar geleden heb ik zes weken op IC gelegen, waaraan ik PICS/PTSS heb overgehouden.
Afgelopen periode heb ik bij Hanneke, de Balanstraining, en EMDR gevolgd.
De Balanstraining, heeft mij geholpen, het leven weer een beetje te leren begrijpen, en te accepteren hoe dingen zijn. Door mijn opname op IC en de Balanstraining ben ik anders over dingen na gaan denken, en ben ik me ook bewust geworden, dat ik jaren op de automatische piloot heb geleefd. Iets waarbij traumatische ervaringen uit het leven eigenlijk nooit verwerkt zijn geweest.
Na even pas op plaats te hebben gemaakt, zijn we dit jaar begonnen met EMDR-therapie. Onlangs hebben we dit afgesloten. Als gevolg van de therapie, voel ik me tegenwoordig een stuk rustiger, ook de omgeving heeft dit inmiddels opgemerkt.

De gevolgen van IC zullen altijd blijven.
Wel is het fijn dat ik er inmiddels, beter mee weet om te gaan.


Patricia

2 jaar geleden ben ik op de ic terecht gekomen met een PJP schimmel.
Ik heb in totaal 9 weken op de ic gelegen waarvan 5 weken slapende.
Toen ik wakker werd kon ik niks, niet eens iets optillen. Toen begon voor mij de revalidatie. Al snel kon ik weer lopen en kreeg ik weer kracht. Na mijn IC opname ben ik naar een revalidatie kliniek gegaan. Daar is vooral aan mijn fysieke revalidatie gewerkt, want ik merkte dat ik door mijn positiviteit en wilskracht snel vooruit ging, waardoor het mentaal ook goed met mij ging.

Na 4 maanden kwam COVID dus ik was iets eerder klaar met de revalidatie. Ik startte bij de fysio, om mijn conditie en kracht verder op te bouwen.

Na 1 jaar merkte ik pas dat ik steeds meer mentale problemen kreeg; mijn concentratie was ver te zoeken, ik was prikkel gevoelig en het geheugen liet ook regelmatig te wensen over. Ik had er te veel last van in mijn dagelijks leven en ben op internet gaan zoeken. Ik kwam al snel tot de conclusie dat ik PICS had.

Zo ben ik ook in contact met Hanneke gekomen, want ik wilde er iets aan doen. Het was voor mij geen doen om zo verder te gaan.

Ik heb de Balanstraining online en op eigen tempo gedaan, dat heb ik als heel prettig ervaren. Hanneke is een fijne vrouw, die empathisch luistert en ook goede tips en adviezen geeft, waar je ook echt verder mee kan. Door de Balanstraining heb ik echt naar mezelf leren luisteren en ben ik veel bewuster gaan leven. Voorheen was alles op de automatische piloot en had ik niet door wat ik allemaal gezien, gehoord of gedaan had.

Ik raad de Balanstraining dan ook echt aan voor diegene die ook met cognitieve klachten te maken hebben na een heftige periode. Patricia


Tammo

Review PICS coaching Hanneke Oonk 2021

2017 grote Aorta Dissectie, zware openhartoperatie, hartkunstklep gekregen: net aan overleefd. 2018: geplande grote openhart operatie: vervanging Aorta-boog. 2019: operatie aan een kleine rest-dissectie bij de maag, zou 2 uur duren. Dat werd 101 dagen in VU-ziekenhuis, inclusief 12 dagen in diep coma op de IC. Oorzaak: grote alvleesklierontsteking agv de verder geslaagde operatie. Toen ik uit coma gehaald werd zei de chirurg: En nu gaan we het winnen! Dat was dus geen vanzelfsprekendheid geweest; de derde keer ontsnapt aan de dood.

Met goede moed weer aan de slag als zzp-er, adviseur. Maar ik snauw een collega, die beetje buiten z’n boekje ging, ongehoord fel publiekelijk af. Onprofessioneel, Tammo. Ik verlies daardoor een opdracht. Later hou ik een presentatie voor een groep, en ik raak over mijn toeren van de op zich heel boeiende vragen daarover, terwijl ik dat altijd heerlijk vond en professioneel kon leiden: groepsdiscussies. Op een keer sta ik eten sta te koken vraagt m’n vrouw of ik ook nog even dit, en dat, en ik val naar haar uit nota bene. Een eenvoudige film op TV, een mooi uitgevoerd muziekstuk, een whatsappje van een kleindochter, het brengt me tot tranen, veel emotioneler dan alleen mooi en fijn en genieten.

Wat is er met mij aan de hand? Ik ga naar de terugkomdag voor IC-patiënten in VUmc, heb (alweer) veel steun aan pastoraal werkers daar. Via hen vind ik op internet het relaas van de voorzitster van IC Connect, heb een lang telefoongesprek met haar, er volgde dito mailwisseling: dit is PICS. Overleg met mijn huisarts: ja, er is wel vergoeding mogelijk voor therapie bij hersenbeschadiging, maar niet voor PICS.

Via haar kom ik bij Hanneke Oonk terecht, heb een intakegesprek waarna zij nog een schepje bovenop de bekende verschijnselen doet: bij jou speelt je analytische geest je parten; je wilt het begrijpen, voor jezelf en wetenschappelijk. Zover zijn de ontwikkelingen nog niet, laat het los, het zit je in de weg!

Hoe vaak ik wel niet aan die opmerking van haar heb teruggedacht… Het blijkt uiteindelijk gewoon waar: wat het meeste helpt, zo blijkt na vele tweewekelijkse Skypesessies is accepteren dat het er IS. Niet het hoe en waarom. Ik heb door langdurig op de IC liggen, in coma, krassen in mijn hersenen opgelopen, zoals ik het maar noem.

Toegeven was heel moeilijk, en Hanneke was vaak de life-line voor mij: er is tenminste IEMAND die dit bij elkaar begrijpt en weet hoe je er mee overweg kunt leren gaan!

Het duurt vele sessie met ontzettend veel steun van Hanneke, ik ga niet de diepte in op welke kwaliteiten zij nou precies heeft/ in stelling heeft gebracht bij mij. Ik vroeg me geregeld af of ik het nog wel zonder haar zou kunnen stellen. Totdat ik op een dag me plotseling realiseer dat ik weer even gewoon onbezorgd blij ben en geniet van iets! En het groeit: PICS hoeft niet mijn hele leven te domineren. Ik kan aanpassen, en er zijn zelfs voordelen. Belangrijke zaken waren, zijn en blijven echt van mij, ook al ben ‘ik’ veranderd.  Dank je Hanneke, voor de geweldige coaching, ik ga het nu even op eigen kracht proberen, maar weet dat ik desnoods weer bij je terecht kan.

Tammo Oegema


Anne

Hanneke heeft mij enorm geholpen in de begeleiding bij mijn herstelproces na een plotselinge IC opname. Ik had moeite met het omgaan met de soms beperkte mogelijkheden en het niet zomaar weer kunnen oppakken van al die activiteiten, die vóór mijn IC-opname zo vanzelfsprekend leken.

Ik was mijn leven weer langzaam aan het opbouwen, maar voelde me regelmatig eenzaam en vastzitten in het herstelproces. Het was confronterend om te merken hoe bij anderen de trein gewoon doorging, terwijl die bij mij als ontspoord voelde. Ik was op zoek naar regie over mijn (hernieuwde) leven. Hoe geef je vorm aan je nieuwe normaal? Hoe ga je om met twijfels, onzekerheden en verdriet?

We hebben in de coronaperiode regelmatig digitale gesprekssessies gehad (counselling), waarbij allerlei aspecten op respectvolle wijze bespreekbaar en aangepakt werden. Ik kreeg praktische oefeningen, nieuwe inzichten, boekentips ter inspiratie en we zijn ook een paar keer samen de natuur in gegaan voor hele inspirerende gesprekken en fijne wandelingen. Het heeft me enorm geholpen om mezelf te her-ontdekken. Ik denk ook nog regelmatig terug aan onze fijne gesprekken. Ik voel me inmiddels sterker, zelfverzekerder, rustiger, krachtiger én positiever en geniet van deze nieuwe fase.

Anne Verheij


Marina

Hanneke is een allround coach: ze luistert heel goed naar wat je zegt, komt zelf met verhelderende vragen, maar heeft ook de tools om verschillende technieken toe te passen (zoals EMDR, mindfullness etc). Ook haar verleden als IC medewerker geeft een extra verdieping aan haar inzicht en handelswijze. Dit alles maakt dat er altijd een ingang is om een stap verder te komen, juist uit het hoofd en in je lijf te geraken, of juist de toekomst te bepraten of het verleden te tackelen. Ik vond zowel de online als live meetings enorm verhelderend en helpend en kan haar aan iedereen aanbevelen. Tenslotte -en dat is ook niet onbelangrijk- is Hanneke ontzettend aardig, out of the box denkend en down to earth. Super bedankt voor je coaching!!

Marina


Michiel

Door Corona viel mijn revalidatie helemaal stil (14 dagen kunstmatige coma met sepsis en multi-orgaanfalen in 2015) Ik heb mezelf niet goed in balans gehouden.

Hanneke heeft me weer inzicht en vertrouwen gegeven dat ik met o.a. rust en ademhaling weer een goede basis ga krijgen om mezelf opnieuw te herpakken. Volgend jaar misschien EMDR. 

Hanneke ben je hier erg dankbaar voor! 

Michiel


Geef een antwoord