Psychosociale zorg bij kanker

Wanneer jezelf te maken krijgt met de diagnose kanker veranderen er ineens een heleboel vanzelfsprekendheden in je leven. Dit is niet alleen lichamelijk merkbaar, het omvat ook de mentale-cognitieve en sociale aspecten in je leven. Vaak staat het fysiek herstellen na een behandeling centraal terwijl het innerlijk welzijn even belangrijk is.

Allerlei klachten zoals vermoeidheid, concentratie, angst, slaapproblemen maar ook een veranderd zelfbeeld en het verminderd vertrouwen in het lichaam zijn veelvoorkomend. Naast het persoonlijke is er ook een verandering merkbaar in de omgang met anderen; vrienden, binnen relaties en het werk. Alles bij elkaar geeft het veel stress en kan er door de overweldigende gebeurtenissen angst en paniek optreden.

Ook de partner kan overweldigd worden door de zorgen, veranderingen en gevolgen van de ziekte van hun dierbare. Soms ontstaan daardoor spanningen binnen relaties en kan chronisch stress lijden tot burn-out klachten bij mantelzorgers.

Vaak is een begeleidingstraject met een therapeut die kennis heeft van de oncologie ondersteunend. Allerlei onderwerpen kunnen daarbij uitgediept worden zoals bijvoorbeeld zingevingsvragen, rouw en verliesverwerking maar ook stress, angst of werkgerelateerde onderwerpen.

Wanneer het mogelijk is spreek ik graag in de natuur af. Al wandelend ontstaan er mooie inzichten. Het is mijn overtuiging dat het buitenzijn in de natuur een bijdrage levert in het herstellen, zowel fysiek maar zeker ook mentaal. Mijn jarenlange ervaring als verpleegkundige in het ziekenhuis maar ook in de thuiszorg is ondersteunend. Daarnaast heb ik mij verder ontwikkeld als psychosociaal therapeut. Als therapeut gespecialiseerd binnen de oncologie ben ik te vinden in de Verwijsgids kanker en ben ik aangesloten bij de NVPO en het oncologiezorgnetwerk het Gooi en omstreken. Verdere informatie over mijn praktijk vind je op Praktijk & Contact informatie.

Je wordt van harte aangemoedigd om contact op te nemen.

Geef een reactie