Over mij

Hanneke Oonk

Sinds 2013 heb ik een zelfstandige praktijk voor psychologische ondersteuning bij IC trauma, kanker en chronische ziekte,  waarin ik mij met heel veel plezier inzet om mensen te ondersteunen in een moeilijke fase in het leven. De praktijk is vanuit een passie ontstaan. Mijn jarenlange ervaring als verpleegkundige o.a. op de intensive care (IC) is daarin de basis. Ik heb daar veel gezien, gehoord, meegeleefd en geleerd. Ik begrijp goed waar je mee geconfronteerd wordt of dat nu recentelijk is geweest of jaren geleden. Het heeft impact op je leven.

De specifieke kennis en ervaring als verpleegkundige verbind ik met klachten die jij ervaart. De (on)mogelijkheden, de soms beperkende overtuigingen, de persoonlijk kwaliteiten en het leven voor de ziekte en na de ziekenhuis en/of IC ervaring. Ik ga samen met jou onderzoeken waar je behoefte aan hebt, wat er mogelijk ontbreekt en hoe dat eventueel aangevuld kan worden. Dat kan door kennisoverdracht maar ook met behulp van handvatten, behandeltechnieken en mijn aandachtig luisteren. Als dat nodig is betrek ik ook de partner bij het proces, dit alleen in afstemming met jou. Voor iedereen is dit proces anders en dat maakt elke ontmoeting weer uniek.

Mijn specifieke kracht in het geven van ondersteuning aan voormalig IC patiënten en hun naasten ligt bij de verbinding leggen met wat er op de IC gebeurt, met wat er kan ontstaan na de IC en hoe je leven was voor de IC. In 2009 heb ik, naast het werk op de intensive care een IC nazorg polikliniek opgezet en ben daar enige jaren actief geweest in het geven van nazorg aan voormalig IC patiënten en hun naasten. Ik was in die tijd een pionier en ben dat nu in zekere zin nog steeds. Toen ontdekte ik ook dat na een jaar de PICS-F gerelateerde klachten niet voorbij hoefden te gaan en dat juist andere klachten ontstonden. In die jaren die volgden heb ik veel kennis en ervaring opgedaan over PICS-F (Post Intensive Care Syndroom- Familie).  Ook wat dat voor mensen kan betekenen, wat kan helpen en wat nodig is. Mijn missie om de impact van een IC opname te verminderen was geboren.

Mijn aanvullende waarde in het ondersteunen van verpleegkundigen en artsen ligt hem in de persoonlijke en professionele ervaring. In het verleden heb ik na mijn opleiding tot verpleegkundige (HBO-V) en mijn opleiding tot Intensive Care verpleegkundige jarenlang praktijk ervaring opgedaan in verschillende ziekenhuizen. Ik ben nu nog werkzaam als verpleegkundige in de thuiszorg. Ik weet uit eigen ervaring waar je mee te maken kunt krijgen en wat niet altijd begrepen of gedeeld kan worden met anderen.

Naast het werk als verpleegkundige heb ik intervisie gegeven aan studenten van de IC, Hartbewaking(CCU) en Eerste hulp (SEH). Daarnaast ben ik enige jaren lid geweest van het Bedrijfsopvangteam. Ik heb daar een opleiding (collegiale trauma opvang) voor gevolgd. Om mijn werk als intervisiebegeleider en IC nazorg-verpleegkundige beter te kunnen uitvoeren heb ik verschillende opleidingen gevolgd in coaching en counselling bij de Academie voor Counselling en Coaching. Ik heb me daarin gespecialiseerd in het medisch coachen/counselen van cliënten binnen de gezondheidszorg.

In 2014 heb ik de opleiding tot stressreductie trainer (categorie 1) bij het Instituut voor Mindfulness (IVM) afgerond. De mindfulness is een prachtige aanvulling op mijn coachende kwaliteiten en biedt handvatten om weer balans in leven en lijf te creëren. Na het volgen van de opleiding psychopathologie (BivT) in 2015 kon ik mij verder specialiseren. In 2016 heb ik mijn opleiding tot EMDR master Practitioner bij het BivT afgerond. In 2018 heb ik mij verder gespecialiseerd in het omgaan met overweldigende emoties bij trauma. In 2022 heb ik een cursus tot leefstijlcoach gevolgd.

Sinds 2013 ben ik actief lid van Stichting FCIC (Family and patient Centered Intensive Care) en patiëntenorganisatie IC Connect. Ik zit in de werkgroep Nazorg en heb bijgedragen aan verschillende projecten zoals het Psychosociale project, de ontwikkeling van voorlichtingsfilmpjes en het geven van scholing over psychosociale problemen bij PICS-F.

Daarnaast ben ik aangesloten bij het REACH netwerk, een samenwerkingsverband met fysiotherapeuten, ergotherapeuten en diëtisten. Mijn missie deel ik met anderen waardoor ikzelf gemotiveerd en geïnspireerd blijf.

Ik bied scholing over de psychosociale gevolgen van het Post Intensive Care Syndroom (PICS(F)) en het belang van nazorg aan o.a. ziekenhuizen, opleidingsinstituten, patiëntenverenigingen en revalidatiecentra. Ook geef ik ondersteuning en advies bij het opzetten of verbeteren van nazorgtrajecten.

Ik ben lid van de beroepsverenigingen: LVPW, RBCZ, VMBN, V&VN, NVPO en Samenwerkende EMDR therapeuten Nederland. Ook sta ik in de Verwijsgids Kanker. Daarnaast vorm ik samen met andere professionals het oncologiezorgnetwerk het Gooi en omstreken.

Mijn beroepsvereniging de Landelijke Vereniging Psychosociaal Werkenden (LVPW) is een samenwerking aangegaan met de patiëntenverenigingen Alvleeskliervereniging Nederland en Crohn&ColitisNL. Ik maak deel uit van de groep therapeuten die ieder jaar bijgeschoold wordt op het gebied van de lichamelijke en psychosociale gevolgen van deze aandoeningen. Ik ben leergierig en vind het essentieel om kwaliteit te leveren. Geregeld volg ik dan ook trainingen en intervisie om me in mijn vakgebied blijvend te ontwikkelen.

Verder ben ik getrouwd en moeder van twee kinderen. Ik houd van wandelen, lezen, tuinieren, yoga en lekker eten.

FOTO website

Geef een reactie